• Lorem ipsum

Groeipijn in de pubertijd

21 Dec 2020
door Groeipijnspecialist.nl

Groeipijn in de pubertijd

Groeipijn in de pubertijd is iets wat regelmatig voorkomt, zeker bij pubers die zich midden in een flinke groeispurt bevinden. In of aan het begin van de pubertijd kan de groei van de botten ineens véél sneller gaan dan daarvoor. Botten groeien het snelst wanneer het lichaam in de ruststand is. Dit is ’s nachts wanneer je in bed ligt het geval. Het is dan ook niet gek dat de meerderheid van de pubers die last hebben van groeipijn dit ’s nachts het meest ervaren.

Op het moment wanneer de botten snel langer worden en de spieren hier nog iets langer de tijd voor nodig hebben, komen de aanhechtingen die zich daartussen bevinden onder spanning te staan. Het gevolg van deze spanning is de groeipijn die je in de pubertijd ondervindt. Deze pijn voel je op verschillende plekken in het lichaam een aantal van die plekken zijn je rug, ribben, knieholtes en voeten.

Wat moet je weten over groeipijn in de pubertijd

Er zijn kinderen die hier soms meerdere weken of zelfs maanden last van hebben. Dat is iets waar natuurlijk niemand op zit te wachten en waarschijnlijk ook de reden dat je deze blog leest. Je wil graag van je groeipijn af. Lees vooral verder, want aan het einde van deze blog geven we daar een aantal handige tools voor!

Het is belangrijk om te weten dat groeipijn lichamelijk niet schadelijk is. Wel moet je oppassen en je eigen pijngrens in acht houden. Hoe erg de groeipijn is, is voor iedereen anders. De ene persoon ervaart de pijn veel heftiger dan de andere. In soms gevallen is sporten met leeftijdsgenoten nog mogelijk. Houd wel in je achterhoofd dat je niks forceert, want dit kan verder door gaan werken in de rest van het lichaam. Met als potentieel gevolg dat je één of meerdere blessures oploopt en dat is iets wat zeker voorkomen kan worden.

Groeipijn in de pubertijd vs. op een jongere leeftijd

In principe is de groeipijn in de pubertijd niet perse anders dan op een jongere leeftijd. Groeipijn komt nog steeds voor tijdens een groeispurt en dat is iets waar elk kind ooit in zijn leven wel mee te maken krijgt. Het verschil is wel dat groeipijn bij kinderen tot aan de pubertijd tussen de 5 en 7 centimeter op jaarbasis groeien. In of aan het begin van de pubertijd kan dit ineens véél sneller gaan. Soms gaat het wel met 12 tot 14 centimeter per jaar. Doordat het groeien in de pubertijd sneller gaat, ervaren pubers groeipijn soms pijnlijker. Deze pijn kan ook komen doordat kinderen in de pubertijd al een stuk sterker zijn dan kinderen op een jongere leeftijd. De spier die tijdens de groeipijn aan de aanhechting trekt is dus sterker en kan meer kracht leveren. Hierdoor kan de pijn ook heftiger uitpakken.

Verder is er een verschil tussen meisjes en jongens. Ieder kind heeft het groeihormoon in zijn lichaam en op het moment dat dit afneemt stoppen kinderen met groeien of groeien ze minder hard. Bij meisjes neemt dit groeihormoon vaak eerder af dan bij jongens. Jongens kunnen tot hun zestiende nog flink groeien en last hebben van groeipijn. 

Wat te doen tegen groeipijn in de pubertijd?

Met groeipijn is het soms moeilijk te bevatten dat je in je hoofd denkt dat je alles gewoon kunt doen, alleen je lichaam wil niet altijd meewerken. Het leven als puber is al niet makkelijk en zoiets dan kunnen accepteren gaat niet altijd even makkelijk. Wij van groeipijspecialist.nl adviseren pubers de natuurlijk samengestelde voedingssupplementen van Oscon. De supplementen kunnen verlichting en ondersteuning bieden voor aandoeningen als groeipijn, Osgood-Schlatter en de Ziekte van Sever. Wereldwijd wordt Oscon al sinds 1981 gebruikt en in Nederland nemen wij de verspreiding voor de gehele Benelux op ons. We hebben voldoende voorraad van Oscon en kunnen deze binnen 1 tot 3 werkdagen leveren in Nederland en België.

Hopelijk ben je wijzer geworden van de kennis die we met je hebben gedeeld. Wil je nog meer weten over groeipijn? Lees dan ook onze andere blogs over groeipijn.

Meer artikelen:

- Groeipijn bij kinderen

- Groeipijn knie

- Middel tegen groeipijn

- Groeipijn bij volwassenen

- Alle artikelen over groeipijn

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »