• Lorem ipsum

Hoe gaan fysio's met hielpijn om?

6 Sep 2021
door Groeipijnspecialist.nl

Hoe gaan fysio’s met hielpijn om?

Hielpijn is vaak een gevolg van het overmatig of verkeerd belasten van de voet. Onder de voetzool loopt een dikke bindweefselband die het hielbeen verbindt met de bal van de voet. Wanneer die band bijvoorbeeld te veel of verkeerd belast wordt, ontstaat er pijn op die plek en kan er worden gesproken over hielpijn. In veel gevallen gaan personen met hielpijn naar de fysiotherapeut. Maar hoe constateren en behandelen fysiotherapeuten hielpijn?

Hielpijn constateren

Hielpijn is de vaakst voorkomende voetaandoening in Nederland. Maar welke personen krijgen veelal mee te maken met hielpijn?Het komt voornamelijk voor bij volwassenen tussen de 40 en de 70 jaar die veel lopen of staan. Daarnaast hebben mensen die aan overgewicht lijden, mensen met platvoeten, en sporters een verhoogd risico op deze aandoening. Wanneer personen met hielpijnklachten bij de fysiotherapeut komen, zal de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen om te kijken of hij/zij achter de oorzaak van de pijn kan komen. Zo wordt er een echografie gemaakt, wordt er gekeken naar de BMI en naar de lichaamshouding van de betreffende persoon. Daarbij zal de fysiotherapeut middels een gesprek meer informatie vergaren over of je de voet mogelijk overmatig of verkeerd hebt belast. Vervolgens zal de fysiotherapeut hier bepaalde conclusies uit trekken en op basis daarvan gaan starten met het behandelen van de hielpijn. 

Hielpijn behandelen

Fysio’s hebben uiteenlopende behandelwijzen als het gaat om hielpijn. Deze behandelwijzen zijn allen gericht op het verlichten van de pijn. Voor welke behandelwijze wordt gekozen, ligt aan de oorzaak. In het geval van overgewicht, zal de betreffende persoon zich moeten focussen op gewichtsreductie. Wanneer er sprake is van overbelasting van de voet, zal de betreffende persoon veel rust moeten houden. Mocht er iets mis zijn met de lichaamshouding van de persoon door bijvoorbeeld plat- of holvoeten, dan kan een zooltje van de podotherapeut uitkomst bieden. Ook kunnen fysiotherapeuten behandelingen toepassen zoals Shockwave Therapie, Dry Needling, en het doen van oefeningen.

Naast de verschillende behandelwijzen kun je zelf ook gebruik maken van een natuurlijk middel tegen hielpijn. De voedingssupplementen van Oscon bieden verlichting en helpen bij een beter herstel.

Meer weten?

Hielpijn kan zelf en met behulp van de fysiotherapeut goed worden gemanaged en verholpen. Ben jij benieuwd naar de belangrijkste tips bij hielpijn? Of wil je graag weten de antwoorden weten op veelgestelde vragen over hielpijn? Twijfel dan niet en lees nu verder.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »