• Lorem ipsum

Wat is hielpijn?

24 Mei 2021
door Groeipijnspecialist.nl

Hielpijn is een klacht die veel voorkomt bij zowel volwassenen als kinderen. Het kan bij ernstige klachten erg belemmerend zijn in sport en dagelijkse bezigheden. Er zijn diverse mogelijke oorzaken van de pijn met bijbehorende symptomen. Lees verder om meer te ontdekken wat hielpijn is en hoe je het kunt herkennen.

Diverse oorzaken van hielpijn

Er zijn diverse oorzaken van hielpijn en het is belangrijk om de juiste oorzaak te ontdekken. Iedere oorzaak behoeft namelijk een andere behandeling. De oorzaak die het meest voorkomend is, is hielspoor. Hierbij is de aanhechting van de hielplaat aan het hielbot verkalkt. Dit kan een ontsteking veroorzaken waarvan pijnklachten kunnen komen. Verkalking hoeft niet altijd te leiden tot een ontsteking en klachten. Dit gebeurt veelal door overbelasting, overgewicht, slechte schoenen of leeftijd. Het komt namelijk vaker voor bij mensen vanaf 40 jaar. Hielpijn bij kinderen heeft meestal een andere oorzaak, namelijk de ziekte van Sever. Deze aandoening wordt veroorzaakt wanneer de pezen of spieren van kinderen erg onder druk staan door de groei en deze vervolgens overbelast worden door bijvoorbeeld sporten. Enkele minder voorkomende oorzaken van hielpijn zijn reuma, schade aan het vetkussen van de hiel, problemen met de achillespees en inklemming van een zenuw. Bij twijfel is het altijd slim om naar de huisarts te gaan om de precieze oorzaak te achterhalen. 

Hielpijn herkennen

Er zijn diverse klachten aan voeten en benen die soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Zo lijken de symptomen van de ziekte van Sever en van hielspoor ook erg op elkaar. Bij deze aandoeningen heeft men vaak last van een felle, scherpe pijn onder de hiel. Deze kan steeds erger worden of lang zeurend aanvoelen. De pijn is met name te voelen waar de achillespees aan de hiel zit, achter aan de hak. Er kan zelfs een kleine zwelling te zien zijn op deze plek. Bij zwaardere belasting kan de hielpijn erger worden, zoals bij rennen, springen en sporten. Naast dat de pijn dan erger wordt, kan deze ook de hele dag nog goed gevoeld worden. Het is daarom belangrijk om bij deze pijn niet door te zetten, maar te rusten. Zo maak je het niet erger. Hielspoor en de ziekte van Sever zijn vooral van elkaar te onderscheiden door de leeftijd van degene die er last van heeft. Hielpijn bij kinderen of tieners is meestal de ziekte van Sever, terwijl hielspoor vaker optreedt bij ouderen. 

Hoe pak je hielpijn aan?

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van je hielpijn af. Het kan je namelijk tegenhouden om te gaan sporten of zelfs belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Zowel de ziekte van Sever als hielspoor gaan over het algemeen vanzelf over na een tijdje, maar je kunt zelf dingen doen om de pijn en klachten te verlichten. Zo is het belangrijk om rust te houden bij klachten en de hiel niet te overbelasten. Kinderen houden niet van stilzitten, dus gelukkig is sporten met de ziekte van Sever wel mogelijk. Daarnaast kun je oefeningen doen om de spieren rondom de hiel te strekken. Zo hebben we meerdere tips bij hielpijn. Als laatste is onze aanbeveling om gebruik te maken van Oscon softgels. Voor aandoeningen zoals hielpijn en groeipijn heeft Oscon deze voedingssupplementen ontwikkeld van natuurlijke producten. Deze kunnen helpen met het herstel en het verlichten van de pijn om prettiger te kunnen herstellen van hielpijn. Meer weten? Bekijk ook onze andere blogs over hielpijn!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »