• Lorem ipsum

Alles over Osgood-Schlatter

5 Mar 2021
door Groeipijnspecialist.nl

Alles over Osgood-Schlatter

De term Osgood-Schlatter klinkt bij veel mensen waarschijnlijk niet bekend in de oren. Toch is dit een veel voorkomende aandoening waar veel mensen last van kunnen ondervinden. In dit blog lichten wij graag toe wat Osgood-Schlatter precies is en hoe je met de bijbehorende klachten om kunt gaan.

Osgood-Schlatter is een aandoening die een pijnlijke ontsteking bij de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen veroorzaakt. Osgood-Schlatter komt voornamelijk voor bij kinderen die in de groei zijn. Over het algemeen komt de aandoening vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Wanneer het bij jongens voorkomt is dit meestal in de leeftijdsgroep van 10 tot 15 jaar. Wanneer meisjes last hebben van Osgood-Schlatter zijn ze meestal iets jonger dan de jongens, namelijk tussen de 8 en 12 jaar. Daarnaast zijn er sporten die de klachten van Osgood-Schlatter sneller kunnen uitlokken. Denk hierbij aan sporten waarbij veel gesprongen wordt en sprintjes worden getrokken, zoals volleyballen of voetballen.

Symptomen van Osgood-Schlatter

Wat zijn die klachten nu precies? Wij hebben de meest voorkomende klachten voor je op een rijtje gezet. Het is bij deze klachten wel belangrijk om nooit zelf een diagnose te stellen. Wanneer een kind veel last heeft van de klachten, raden wij aan om een consult met de huisarts aan te vragen voor een eventuele verdere behandeling. Het belangrijkste kenmerk van Osgood-Schlatter is een drukkende, pijnlijke zwelling op de hoogte van de knobbel op het scheenbeen waar de aanhechting van de knieschijfpees is. De kniepees oefent trekkracht uit op de groeischijf, wat pijn als gevolg heeft. In het begin treedt deze pijn vooral op na het sporten, onder de knieschijf. Na verloop van tijd kunnen kinderen ook last ondervinden tijdens het sporten. De klachten ontstaan voornamelijk bij bewegingen zoals springen, sprinten en hurken. In de meeste gevallen beperken de klachten zich tot slechts één knie, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat kinderen last hebben van allebei de knieën.

Wat kun je doen tegen Osgood-Schlatter?

Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om de klachten die door Osgood-Schlatter worden veroorzaakt te verminderen. Ten eerste is het belangrijk om te training aan te passen, zodat springen en sprinten zoveel mogelijk vermeden wordt. Daarnaast kan de zwelling gekoeld worden met een icepack en geeft het rekken van de hamstrings en de bovenbeenspieren ook verlichting. Ook kun je oefeningen doen om op de knieschijfpees en de bovenbeenspieren die zich hier aan hechten te versterken. Bij een fysiotherapeut kun je advies krijgen over de meest geschikte oefeningen voor jouw lichaam.

Ondanks dat deze aanpassingen zeker zullen helpen om de klachten te verminderen, is het voor kinderen vervelend dat ze hierdoor bijvoorbeeld niet mee kunnen sporten met hun leeftijdsgenoten. Om met Osgood-Schlatter om te kunnen gaan raden wij de softgels van Oscon aan. Deze gels hebben ons veel verlichting geboden tijdens onze pubertijd en hierdoor hebben we geen enkele voetbaltraining hoeven af te zeggen door pijnlijke knieën of andere pezen!

Alle artikelen over Osgood-Schlatter zijn hier te lezen!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »