• Lorem ipsum

Osgood-Schlatter operatie

29 Apr 2021
door Groeipijnspecialist.nl

Een operatie is geen reguliere behandelmethode voor Osgood-Schlatter klachten. Aangezien Osgood-Schlatter voornamelijk voorkomt bij kinderen die nog in de groei zijn, is het niet verstandig om meteen te opereren. In eerste instantie kunnen de Osgood-Schlatter klachten worden behandeld door de sporttraining hierop aan te passen en naar de fysiotherapeut te gaan voor oefeningen die de bovenbeenspieren versterken. Bij het sporten is het voornamelijk belangrijk om bewegingen zoals springen en het trekken van sprintjes te vermijden en de knieschijf goed te koelen aan het eind van de training. Daarnaast kun je er voor kiezen om de Oscon softgels te gebruiken, deze gels kunnen verlichting en ondersteuning bieden. Wereldwijd worden deze Softgels al door duizenden jonge sporters gebruikt.

Wanneer wel opereren?

Over het algemeen verdwijnen de Osgood-Schlatter klachten op het moment dat de groeischijven sluiten. Dit is meestal wanneer jongeren ongeveer 17 jaar oud zijn. Wanneer er op jongvolwassen leeftijd nog steeds pijn wordt ervaren aan de knieschijf, dan kun je een operatie overwegen. Kinderen mogen niet geopereerd worden aan Osgood-Schlatter, aangezien dit invloed kan hebben op de groei van het bot. Door pas te opereren op het moment dat de botten volgroeid zijn, voorkom je dat er bijvoorbeeld een lengteverschil tussen de benen ontstaat.

De Osgood-Schlatter operatie

Tijdens een Osgood-Schlatter operatie wordt een stukje aangegroeid botweefsel vlak onder de knie verwijderd. Daarnaast wordt het irriterende weefsel rondom de knie verwijderd. Om dit weefsel te verwijderen wordt een kleine incisie onder de knie gemaakt, waarna de knieschijfpees gesplitst wordt om het botweefsel gemakkelijk te kunnen verwijderen. Na de operatie wordt er een drukverband aangelegd wat er voor zorgt dat de wond niet gaat kloppen of zwellen. In de eerste paar dagen of weken kan de chirurg adviseren om met krukken te lopen, maar de meeste dagelijkse activiteiten kunnen gewoon rustig worden uitgevoerd. Het is echter wel belangrijk om de eerste zes weken de knie niet te belasten en twee tot drie maanden te wachten totdat je weer volledig mee kan trainen met je sportteam. Om het herstel goed in de gaten te kunnen houden, is het aan te raden om regelmatig contact te hebben met een arts of een fysiotherapeut. Uiteindelijk zullen de Osgood-Schlatter klachten volledig verdwijnen en kun je weer ongestoord sporten.  

Alle artikelen over Osgood-Schlatter zijn hier te lezen!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »