• Lorem ipsum

Wat is Osgood-Schlatter?

26 Feb 2021
door Groeipijnspecialist.nl

Wij krijgen regelmatig de vraag: Wat is Osgood-Schlatter nou precies?

Bij Osgood-Schlatter heb je klachten onder je knieschijf. De spieren aan de voorkant van je bovenbeen hechten hier aan, aan de bovenkant van je scheenbeen. Deze aanhechting heet de patellapees. Als je last hebt van Osgood-Schlatter is de pees geïrriteerd en voelt deze ontstoken. Deze irritatie gaat regelmatig samen met een knobbel in de knieholte. De eerste signalen van Osgood-Schlatter zijn vaak dat je last krijgt na een inspanning. Wanneer je niet verstandig met de klachten omgaat, kan Osgood-Schlatter steeds vervelender worden.

Hoe komt Osgood-Schlatter aan zijn benaming?

Osgood-Schlatter heeft zijn naam te danken aan twee Amerikaanse chirurgen die onafhankelijk van elkaar deze ziekte voor het eerst beschreven. De namen van deze chirurgen waren chirurg Robert Osgood en chirurg Carl Schlatter. De eerste keer dat deze aandoening werd beschreven was in het jaar 1903. Sindsdien zijn er veel artikelen over geschreven en wordt dit vaak gezien als een 'vrij onbehandelbare aandoening'. Ik kan vast verklappen dat wij daar anders over denken. Lees daarom verder.

Hoe krijg je Osgood-Schlatter?

De oorzaak ligt vaak bij overbelasting van de spieren terwijl kinderen in de groei zijn. Doordat de bovenbeenspieren continu aan de patellapees trekken treedt er irritatie op. Eigenlijk kunnen we dus stellen dat de bovenbeenspieren in deze fase te kort zijn voor het lichaam dat volop in de groei is. Je ziet het vaker voorkomen bij jongens dan bij meisjes. Ook zien we het vaak bij kinderen die actief voetballen. Denk hierbij aan meerdere keren per week trainen en een wedstrijd spelen. Dit hoeft niet te betekenen dat 3, 4 of 5 keer per week sporten voor een kind te veel is. Voetbal is niet de enige sport die Osgood-Schlatter kan veroorzaken. Het komt ook bij veel andere sporten voor waarbij kinderen veel rennen en springen. Denk aan atletiek, tennis, basketbal of hockey. Misschien is voetbal wel de bekendste omdat dit de sport is die het meest wordt uitgeoefend.

Wie hebben hier voornamelijk last van?

Osgood-Schlatter komt voornamelijk voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar, wanneer zij in de groei zijn. Bij meisjes is dit vaak op een iets jongere leeftijd, meestal tussen de 8 en 14 jaar. Ieder kind groeit op zijn eigen tempo. De een heeft maakt op jonge leeftijd al een flinke groeispurt door en de ander pas op latere leeftijd. Er zijn ook gevallen bekend van jongens en meisjes die buiten de genoemde leeftijden vallen. Dit heeft dus vooral te maken met de leeftijd waarop kinderen een groeispurt krijgen.

Wist je dat kinderen in de pubertijd soms wel 13 centimeter per jaar groeien?

Wat zijn symptomen van Osgood-Schlatter?

Er zijn niet heel veel symptomen van Osgood-Schlatter bekend. Er zijn verschillende symptomen voor in het vroege en in het gevorderde stadium van Osgood-Schlatter:

  • Vroege stadium: Reactie of pijn in de knie ná inspanning
  • Gevorderd stadium: Reactie of pijn in die knie tijdens en na een inspanning.

Naast deze symptomen in de verschillende stadia, kunnen de volgende signalen in elk stadia optreden:

  • Het is pijnlijk als je op de plek onder de knie drukt
  • Er ontstaat een ontstekingsreactie of een gloeiend gevoel
  • Je voelt een knobbel onder de knieschijf

Wat kan je er tegen doen?

Veel fysiotherapeuten adviseren om 1 tot 2 maanden rust te nemen wanneer je Osgood-Schlatter hebt. Voor kinderen er is erg vervelend om een paar maanden op de bank of op bed te liggen terwijl vrienden en teamgenootjes wél lekker aan het sporten zijn. Wereldwijd hebben al duizenden mensen baat bij het product dat wij nu ook exclusief in de Benelux mogen verkopen. Het Oscon voedingssupplement is een voedingssupplement met natuurlijke producten die bijdraagt aan het herstel van de spieren en zorgt voor pijnverlichting. Oscon bestaat al sinds 1981 en is vanaf nu dus ook beschikbaar voor de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse Markt.

Osgood-Schlatter. Wel of niet opereren?

Dat is een goede vraag. Wij zijn van mening dat je dit pas moet gaan overwegen op het moment dat je alle andere opties al (vaker dan 1 keer) geprobeerd hebt. Naast het nemen van Oscon, zijn er nog meer handige tips om met Osgood-Schlatter om te kunnen gaan. Geven deze tips geen verbetering, dan kun je een operatie overwegen. Iedereen moet dit natuurlijk voor zichzelf bepalen en we willen iedereen op het hart drukken dit goed te overleggen met een medisch specialist. Houd er rekening mee dat je na de operatie op krukken loopt en dat het 6 weken duurt voordat je de spieren weer mag gaan belasten. Atleten moeten er rekening mee houden dat het advies gegeven wordt om 2 tot 3 maanden niet volledig te sporten. 

Het advies van groeipijnspecialist.nl:

Ga verstandig om met pijn. Drijf jezelf niet tot wanhoop. Ga niet bij de pakken neerzitten. Probeer er zo veel mogelijk tegen te doen. Blijf positief. Probeer Oscon!

 

Alle artikelen over Osgood-Schlatter zijn hier te lezen!Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »