• Lorem ipsum

Hoe gaan fysio’s met de ziekte van Sever om?

25 Dec 2020
door Groeipijnspecialist.nl

De ziekte van Sever is een aandoening aan de hiel. Het komt vooral vaak voor bij kinderen en tieners dankzij snelle groei. Met name veel sporten kan een belangrijke oorzaak zijn van deze blessure. Bij jonge atleten is het zeker iets om in de gaten te houden.  

Mensen met de ziekte van Sever komen vaak bij de fysiotherapeut terecht, omdat het voelt als een sportblessure. Bij de fysio kan de ziekte van Sever en de oorzaken ervan worden vastgesteld. Hoe gaan fysio’s hier vervolgens mee om?

Herkennen van de ziekte van Sever

Wanneer je bij de fysio komt, zal deze eerst proberen te achterhalen waar de klachten vandaan komen. De ziekte van Sever is vooral te herkennen aan pijn aan de achterkant van de hiel bij de achillespees. Deze pijn kan steeds meer toenemen. Bij minder ernstige gevallen is er meer last van stijfheid dan van pijn. Deze stijfheid is vooral goed te voelen na bewegingen zoals lopen of rennen. 

Een duidelijk symptoom van de ziekte van Sever is dus pijn of stijfheid aan de hiel tijdens of na sporten. Deze pijn kan daarnaast toenemen wanneer de kuitspieren worden getraind of gestretcht. Bij meer ernstige gevallen kan het zelfs voorkomen dat iemand gaat hinken om geen gewicht meer te zetten op het been. Zo kan er pijn voorkomen worden, maar natuurlijk is het beter om de pijn gericht aan te pakken. 

Omgaan met de blessure

De ziekte van Sever bestaat dus in minder en meer ernstige varianten. Daarnaast kan het gradueel toenemen en in één of beide benen voorkomen. Het kan erg zelflimiterend zijn, zeker als je graag sport. De blessure kan vanzelf weggaan, wanneer het groeien van het kind stopt en het skelet volgroeid is. DIt kan wel 6 maanden tot 2 jaar duren. Bij ernstige klachten en beperkingen door de ziekte wil je het niet zo lang laten duren. Met behulp van goede behandelingen kun je gelukkig binnen enkele weken herstellen. 

Behandelen ziekte van Sever

Er zijn veel manieren waarop fysio’s om kunnen gaan met de ziekte van Sever. Voor een snel herstelproces zijn er veel mogelijke behandelingen. Naast sneller herstel kun je zo ook voorkomen dat de aandoening snel terug komt. Fysio’s zullen vooral behandelingen toepassen zoals soft-tissue massages, hielverhoging, stretching, ijs of warmte therapie en oefeningen. Ook wordt er vaak advies gegeven hoe ermee om te gaan en welke schoenen of zooltjes kunnen helpen. Hierbij hoort ook advies in hoe er beter gesport of getraind kan worden met de aandoening. Met behulp van progressieve oefeningen bij de fysio en thuis kan flexibiliteit, kracht en balans langzaam worden verbeterd. 

Verlichten en herstellen

Belangrijk bij het herstellen van de ziekte van Sever is een goede opbouw van beweging. Het is belangrijk om niet te snel je hielen te overbelasten. Er zijn verschillende zaken die je zelf kunt doen om de pijn te verlichten en goed te herstellen. We hebben 5 tips bij de ziekte van Sever op een rijtje gezet. Een van de belangrijkste tips is het doen van oefeningen. Deze oefeningen kunnen helpen bij het langzaam herstellen, vergelijkbaar met de oefeningen die bij de fysio worden gedaan. Hierbij kunnen Oscon supplementen helpen met het verlichten van de pijn en beter herstel van de aandoening. Zo kun je zelf of samen met de fysio goed herstellen en de kans op opnieuw optreden van de blessure verminderen. 

Alle artikelen omtrent de Ziekte van Sever zijn hier te lezen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »