• Lorem ipsum

Last van hielpijn?

24 Dec 2020
door Groeipijnspecialist.nl

Hielpijn is een veel voorkomende klacht bij kinderen en volwassenen. Zo komt het vaak voor bij kinderen die veel sporten, maar ook bij volwassenen die veel staan tijdens het werken. Het gaat echter niet bij alle gevallen om dezelfde aandoening. 

Mogelijke oorzaken van hielpijn

Waarom last van hielpijn? De meest voorkomende oorzaak van hielpijn is hielspoor. Dit is de verkalking van de aanhechting van de hielplaat aan het hielbot. Door hielspoor kan de peesplaat gaan ontsteken, waarna klachten van hielpijn kunnen ontstaan. Veel mensen hebben enige vorm van verkalking, maar dit leidt niet altijd tot klachten. Klachten kunnen ontstaan door overbelasting, slechte schoenen, overgewicht of leeftijd. Deze aandoening komt vooral voor bij mensen vanaf 40 jaar. Wanneer hielpijn bij kinderen voorkomt, gaat het meestal om de ziekte van Sever in plaats van hielspoor. Deze aandoening komt met name voor bij kinderen in de groei die veel sporten. Bij deze kinderen kunnen spieren en pezen enorm onder druk komen te staan door snel groeiende hielbenen. Andere mogelijke oorzaken van hielpijn die minder vaak voorkomen zijn schade aan vetkussen van hiel, reuma, inklemming van een zenuw en problemen met de achillespees.

Symptomen van hielpijn

De symptomen bij de ziekte van Sever en hielspoor lijken veel op elkaar. Er wordt meestal een felle, scherpe pijn onder de hiel ervaren. Deze pijn neemt geleidelijk toe en kan zeurend zijn. Het treedt op aan de achterkant van de haak waar de achillespees vast zit. Soms kan er zelfs een kleine zwelling te zien zijn. Vooral belasting van de hiel kan de pijn verergeren. Dus vooral bij rennen, springen en sporten kan de pijn erger worden en ook de rest van de dag nog gevoeld worden. Het is dan ook belangrijk om niet te lang door te lopen en sporten met de klachten, omdat dit de klachten alleen maar verergerd. Het belangrijkste onderscheid tussen hielspoor en de ziekte van Sever is de leeftijd. Wanneer deze symptomen voorkomen bij kinderen of tieners is het waarschijnlijk de ziekte van Sever. 

Wat kun je zelf doen bij last van hielpijn?

Hielpijn kan erg vervelend zijn en je belemmeren in dagelijkse bezigheden. Gelukkig zijn er goede manieren om de pijn te verlichten en gaat last van ziekte van Sever en van hielspoor meestal vanzelf over. Er zijn enkele manieren om herstel te versnellen en pijn te verlichten. Ten eerste is het belangrijk om rust te houden en de hiel niet te zwaar te belasten. Het is wel mogelijk om te sporten met de ziekte van Sever, maar moet de hiel niet overbelast raken. Ook zijn er enkele oefeningen die helpen met het stretchen van de achillespees en de kuitspieren. Wanneer klachten aanhouden, is het ook verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen. Als laatste kan bij de ziekte van Sever het gebruik van Oscon softgels bijdragen aan het herstel en verlichten van pijn. Dit zijn voedingssupplementen bestaande uit natuurlijke producten. Zo is een prettig herstel van hielpijn mogelijk. 

Alle artikelen omtrent de Ziekte van Sever zijn hier te lezen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »