• Lorem ipsum

Sporten met ziekte van Sever, kan dat?

26 Dec 2020
door Groeipijnspecialist.nl

De ziekte van Sever is een vervelende aandoening die kan zorgen voor erge pijn aan de hiel. Deze pijn kan zelfs zo erg zijn dat je wordt beperkt in het dagelijks leven, tijdens het lopen of sporten. Sporten is vaak ook een van de oorzaken van de ziekte van Sever, doordat de kuiten intensief worden belast. 

Je wilt natuurlijk niet meteen stoppen met bewegen door deze blessure. Daarom is een veelgestelde vraag of het mogelijk is om te sporten met de ziekte van Sever. Wij helpen je graag verder.

Sport als oorzaak

De ziekte van Sever komt meestal voor doordat de kuitspieren intensief worden belast terwijl iemand in de groei is. Er staat namelijk meer druk op de kuitspieren tijdens een groeispurt, omdat de spieren niet meteen meegroeien met de botten. Wanneer deze trekkrachten van deze spieren te groot worden, kunnen er ontstekingsverschijnselen optreden waar de Achillespees aanhecht aan het hielbot. Vooral bij sporten waarbij veel klacht op de onderbeenspieren komt te staan, kunnen deze spieren te veel belast worden. Op die manier kunnen sporten waarbij veel wordt gerend of gesprongen de ziekte van Sever bij kinderen veroorzaken.

Sporten met ziekte van Sever

Een belangrijke manier om de symptomen van de ziekte van Sever te verminderen en sneller te herstellen, is door rustig aan te doen. Je wilt natuurlijk niet compleet stoppen met bewegen in de tijd van herstel. Het is ook niet nodig om compleet te stoppen met sporten, maar overbelast je onderbenen niet. Bijvoorbeeld voetballen met de ziekte van Sever is moeilijk. Het is daarom belangrijk om de minder intens, minder lang en minder zwaar te trainen. Denk ook aan andere soorten sport waarbij de kuitspieren niet zo zwaar worden belast, zoals zwemmen en fietsen. Zo kun je toch nog op een manier sporten. Stop wanneer je pijn hebt. Hoe langer je sport met pijn, hoe langer de klachten zullen aanhouden.

Hielpijn verlichten

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weer kunnen sporten. Als je lang genoeg rust houdt, gaat de ziekte vanzelf over. Dit kan echter erg lang duren. Er zijn enkele manieren om de hielpijn te verlichten en om te herstellen van de Ziekte van Sever. Ten eerste is het belangrijk om een goede warming-up te doen voordat je gaat sporten. Doe hierbij oefeningen voor de kuitspieren om deze flexibel te houden. Daarnaast kan regelmatig koelen van de hiel met ijs helpen met het verminderen van de pijn. Dit kun je doen met een doek om het ijs wanneer de hielen pijnlijk zijn. 


Een andere goede toevoeging is het gebruik van Oscon. Twee keer per dag een Oscon supplement innemen kan bijdragen aan het herstel en pijn verlichten. Deze softgels van natuurlijke producten hebben een veilige samenstelling die de pijn bij groeipijn, Osgood-Schlatter en de ziekte van Sever zouden kunnen verlichten. Met deze supplementen en overige tips kun je rustig het sporten weer opbouwen terwijl je herstelt van de ziekte van Sever.

Alle artikelen omtrent de Ziekte van Sever zijn hier te lezen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »