• Lorem ipsum

Symptomen ziekte van Sever

22 Dec 2020
door Groeipijnspecialist.nl

Symptomen ziekte van Sever:

De ziekte van Sever is een erg vervelende blessure waarbij de groeischijf van de hiel geïrriteerd raakt. Deze ziekte komt typisch voor bij kinderen die een periode hebben van snelle groei. Doordat spieren en pezen strakker en relatief korter worden ten opzichte van botten, kunnen kinderen erg vervelende klachten ervaren. 

Naast snelle groei, kan deze aandoening ook veroorzaakt worden door sporten. Het is soms echter moeilijk te herkennen. Daarom bespreken we graag de belangrijkste symptomen van de ziekte van Sever. Mocht je deze herkennen, dan raden we aan contact op te nemen met de huisarts om het verder te onderzoeken. 

Hielpijn

Het meest voorkomende symptoom van de ziekte van Sever is hielpijn. Het gaat hierbij over pijn aan de achterzijde van de hiel waar de achillespees aanhecht. Deze ziekte ontstaat doordat tijdens de groei de kuitspieren meer worden belast. Sporten kan dit nog extra versterken. De ziekte van Sever komt dan ook vooral voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar die veel sporten. De hielpijn is vooral te voelen bij het sporten, maar ook in het dagelijks leven. Het kan daardoor als erg vervelend worden ervaren. 

Zwelling

Een van de redenen er hielpijn is bij de ziekte van Sever, is omdat er een ontsteking kan ontstaan bij het hielbeen. Zeker bij bewegingen zoals rennen en springen, worden de trekkrachten van de kuitspieren groter. Dit zorgt voor ontstekingsverschijnselen van de groeischijf. Naast pijn zijn er nog andere ontstekingsverschijnselen. Zo kan er een zwelling komen op de plek waar de achillespees verbonden is met het hielbeen. 

Sporten met ziekte van Sever

Sport is dus zeker een activiteit die de ziekte van Sever mede kan veroorzaken. Het blijven sporten met de ziekte van Sever kan de blessure ook verergeren. Een symptoom van de ziekte van Sever dat vaak tijdens het sporten voorkomt, is het lopen op de tenen om pijn te voorkomen. Bij deze symptomen is het van belang om de intensiteit van de belasting van de kuitspieren te verminderen. Dit betekent voor sporten dat er minder vaak, minder lang en minder intens moet worden getraind. Ontwijk sporten die de onderbenen zwaar belasten en kies eens voor een ander soort training, zoals zwemmen of fietsen. Verdwijnen de klachten? Dan kun je langzaam weer het sporten opbouwen. Herstel kan echter wel lang duren.

Symptomen Ziekte van Sever verlichten

De symptomen van de ziekte van Sever zijn dus erg vervelend en kunnen je erg belemmeren. Er zijn gelukkig wel enkele manieren om de klachten te verminderen en het herstel soepel te laten verlopen. Het is natuurlijk belangrijk om meer rust te houden, zodat je rustig kunt herstellen. Daarnaast kun je rekoefeningen doen om de flexibiliteit van de kuitspieren te verbeteren. Daarnaast raden wij Oscon aan. Tweemaal daags een Oscon supplement nemen kan bijdragen aan je herstel. Zo kunnen de symptomen van de ziekte van Sever verlicht worden. Meer weten over de ziekte van Sever? Bekijk ook eens onze andere blogposts

Alle artikelen omtrent de Ziekte van Sever zijn hier te lezen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »